Csongrádi haltepertő / Fish cracklings Csongrad-style



Csongrádi haltepertő / Fish cracklings Csongrad-style 

KedvesLátogatók! 


A tegnap vacsorára csináltunk egy igazi Csongrádi különlegességet. Annyira finom lett, hogy azonnal megosztom. Elkészítése egyszerű és gyerekek is ehetik, hiszen szálkamentes!
 Dear Visitor, Yesterday this speciality was our dinner. Its soo delicious must be published immediatelyJ. Its’s really easy and quick to fry.

A recept / recipe 

Hozzávalók 4 személyre / ingredients for 4 persons 

1 kg ponty / filé vagy egyéb hal filé esetleg tengeri halfilé ízlés szerint / 1000 gramme carp or any other type of fish fillets 20 dkg finomliszt / 200 gramme plain flour 12 dkg zsemlemorzsa / 120 gramme breadcrumbs só, bors, ízlés szerint / salt pepper on taste 1 evőkanál hal fűszerkeverék / 1 tablespoon mixed seasoning for fish 5 evőkanál piros fűszerpaprika / 5 tablespoons red paprika 2 kg burgonya / 2000 gramme potatoes 6 dl napraforgó olaj / 600 ml sunflower oil

A mártás lehet tartármártás vagy sima majonéz, esetleg egy nagyon finom remulád mártás. A vacsorához mi az utóbbit készítettük el. Ez a mártás francia eredetű és Remoulade-ak írják. Főleg halételekhez adható.

Sauce canbe only mayonesse, or Remuade sauce can be offered. We had Remulade-sauce with it. It goes typically with fried fish dishes. It has French origin. A Remulád mártáshoz/ ingredients for Remulade sauce: 300 ml majonéz / 300 ml mayonesse 3 db közepes ecetes uborka felaprítva / 3 pickled cucumbers chopped small cubes 12 közepes darab kapribogyó felaprítva / 12 capers choppedsmall pieces 2 evőkanál felaprított újhagyma vagy snidling / 2 tablespoons chives chopped small 1 evőkanál felaprított tárkony / 1 tablespoon tarragon 1 evőkanál felaprított petrezselyem / 1 tablespoon chopped parsely leaves 1 evőkanál citromlé /1 tablespoon lemon juice

Elkészítés Remulád mártás / method for Remulade sauce 


A mártással kel kezdeni 2 órával korábban, de lehet előző este is. Azért kell így csinálni, hogy az ízek összeérjenek. Egy mélyebb tálba beleteszem a majonézt majd az összes hozzávalót felaprítva, azután fűszerezem a tárkonnyal és a petrezselyemmel valamint a citromlével ízesítem. Jól összekeverem és hűtőbe teszem. minimum 2 órát állni hagyjuk. You can prepare sauce even one day earlier, but at least 2 hours before meal. It needs time the flavours come together. Get a bowl, put mayonesse and other ingredients into it and season it as listed above. Mix it well and leave it in the fridge. Elkészítés hal / method for fish: Lehetőleg szálkamentes halból vagy szálkamentes hal részekből 2 cm széles és 6 cm hosszú csíkokat vágunk, bőr nélkül a legfinomabb. A következő, lépés hogy összekeverem egy tálban a lisztet, a zsemlemorzsát, a piros fűszerpaprikát a hal fűszerkeveréket valamint sózom, borsozom. A hal csíkokat sózom, borsozom, majd bepanírozom ezzel a lisztes fűszeres keverékkel. A burgonyát meghámozom, majd apró kockára vágom. Két edénybe olajat teszek, /3-3 dl / forrósítom, és ekkor teszem bele a halat és a másik edénybe a burgonyát is. Figyelni kell folyamatosan, mert gyorsan elkészül, nehogy odaégjen. Tálalás előtt papíron lecsepegtetem. Majd tálalom.

 Preferably choose bone less type offish, or fillet. Cut 2 cms width and 6 cms long slices without skinny parts. Put flour, breadcrumbs, red paprika, salt, pepper and fish seasoning into a bowl and mix it well. Cover fish slices with this mix and fry them in plenty of hot oil. Peel potatoes, cut them small cumes and fry them too in hot oil. Be careful, its ready within a couple of minutes. Do not burn any of themJ Serve it freshly with Remulade sauce.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések