Farsangi fánk / carnival doughnut





Farsangi fánk / carnival doughnut 

Kedves Látogatók!

 Itt a farsang – itt a fánkJ nem múlhat el a farsangi időszak házi készítésű fánk nélkül.
 Dear Visitors, Here is carnival season – here is fresh home made doughnut.

A recept 4 főre / recipe for 4 persons : 

Hozzávalók / ingredients: 50 dkg liszt / 500 gramme plain flour 3 dkg friss élesztő / 30 gramme fresh yeast 2 tojás sárgája / 2 egg yolks csipet só / moccaspoon salt 2 ek porcukor / 2 tablespoons castor sugar 4 dl tej / 400 ml milk 5 dkg vaj / 50 gramme butter 6-7 dl napraforgó olaj/ 600-700 ml sunflower oil sárgabarack dzsem / apricot jam porcukor / castor sugar

 Elkészítés/ method: 

Először az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk (kb. 10 perc). Ezen idő alatt kimérjük a lisztet és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojás sárgákat, összekeverjük. Majd hozzáadjuk a 3dl tejet és a felfuttatott élesztőt. 5 percig dagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és beledolgozzuk. Amikor egynemű lett a tészta, letakarjuk és meleg helyen 1-2 órát hagyjuk kelni duplájára. Amikor kész, 4 darabra vágjuk, kb.3 cm vastagra nyújtjuk és 6-8 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Forró, bő olajban arany barnára sütjük. Barackdzsemmel, porcukorral szórva frissen tálaljuk.

 First step: rise yeast in 100 ml warm milk (not hot!) approx: 10 minutes. Meanwhile get a big mixer bowl, Put flour, castor sugar, salt into it and mix well. Add egg yolks, milk, and risen yeast into it and knead it about 5 minutes, add melted butter, and knead it again till you get a soft plain dough. Leave it for 1-2 hours rising on warm place. When it gets double size, divide it into 4 pieces. Roll it into 3 cms thick plates. Cut 6-8 cms disks from it. Put these pastry disks into plenty of hot oil and fry them golden brown. Serve it freshly with apricot jam and sprinkled with castor sugar.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések