Hirdetés

Somlói Galuska / Delicacy of Somlo





Somlói Galuska / Delicacy of Somlo 

Kedves Látogatók! 

Megosztom veletek a nagy kedvenc desszertemet, ami nem bonyolult és nagyon gyorsan elfogy.
Dear Visitors, I share my favourite dessert, its easy to prepare and eat it very quickly.
A recept 6 adagra / recipefor 6 pax

Hozzávalók/ Ingredients 

Világos piskótához / yellow sponge cake:

 8 dkg liszt / 80 gramme plain flour 8 dkg kristálycukor / 80 gramme sugar 4 darab közepes tojás / 4 medium eggs fél tasak sütőpor / half sachet baking powder 1 tasak vaníliás cukor / 1 sachet vanilin sugar Kakaós piskótához / brown spnge cake: 4 darab közepes tojás / 4 medium eggs 8 dkg liszt/ 80 gramme plain flour 3 dkg kakaópor / 30 gramme cocoa powder 8 dkg kristálycukor / 80 gramme sugar fél tasak sütőpor / half sachet baking powder 1 tasak vaníliás cukor / 1 sachet vanilin sugar

Vanília krémhez / vanilla cream:

 1,5 liter tej / 1500 ml milk 3 csomag vanília puding / 3 vanilla pudding powder 27 dkg kristálycukor / 270 gramme sugar 4 tojás / 4 eggs Csoki krémhez / chocolate sauce: 3 dl víz vagy tej / 300 ml water or milk 10 dkg holland kakaó por / 100 gramme holland cocoa powder 25 dkg kristálycukor / 250 gramme sugar 10 dkg étcsoki / 100 gramme dark chocolate Egyéb / others: 5 dkg mazsola ízlés szerint / 50 gramme raisins on taste 2 evőkanálnyi rum aroma vagy sütőrum / 2 tablespoons rum 1 dl víz / 10 ml water Elkészítés/ method: 1. Sárga piskóta: a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, felverem a tojásfehérjét kemény habbá. Hozzákeverem az elegyhez, majd adagolom a sütőporos lisztet. Óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokos sütőben 10 percig készre sütöm. Hagyom kihűlni. 2.

Barna piskóta: 

a tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, felverem a tojásfehérjét kemény habbá. Hozzákeverem az elegyhez, majd adagolom a sütőporos lisztet és a kakaóport. Óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokos sütőben 10 percig készre sütöm. Hagyom kihűlni. 3. Vanília krém: egy nagyobb lábasban csomómentesre elkeverem a pudingport, cukrot, tokás sárgákat és 1.5 dl tejet, majd kevergetés mellett hozzáadom a többi tejet. Felforralom és addig főzöm, amíg besűrűsödik. Folyamatosan kell kevergetni. Amikor kész, belekeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét valamint a rumba áztatott mazsolát. Hagyom kihűlni. 4. Csoki szósz: A csoki szószt is elkészítem, én tejjel szoktam. Tehát egy edénybe beleöntöm a kristálycukrot, majd beletöröm az ét csokit és hozzáadom a kakaóport. Tűzre teszem. Ekkor adom hozzá a vizet vagy a tejet. Majd készre főzőm. Amikor minden kihűlt, akkor elkezdem összeállítani a somlói galuskát. Előveszek egy nagyobb edényt. Először a kétféle piskótát felvágom apró kockákra. Az edénybe teszek pár kanál vanília krémet majd a piskótákból vegyesen, majd újra a krémből. Addig rétegezem, amíg a teteje a krém marad. ha ez megvan, akkor hűtőbe teszem egy napra / ha nem fogy el előbb / Majd tálaláskor a tetejére csoki szószt öntök és tejszínhabbal a tetején tálalom. 

1. Yellow sponge cake: mix egg yolks, sugar, vanilin sugar very well. Whisk egg whites whip, and add to the mixture gently, then add flour and baking powder too. Mix them well gently. Put the mixture a baking paper covered baking pan. Put it into the oven 180 C 10 minutes. Let it cool down. 2. Brown sponge cake: mix egg yolks, sugar, vanilin sugar very well. Whisk egg whites whip, and add to the mixture gently, then add flour, cocoa and baking powder too. Mix them well gently. Put the mixture a baking paper covered baking pan. Put it into the oven 180 C 10 minutes. Let it cool down. 3. Vanilla cream: Get a big pot. Put egg yolks, sugar, pudding powder and 150ml milk into it and mix it well, then add all the rest of milk. Boil it and keep it boiling till its getting be thick. When its ready mix hard whipped egg whites into it and add rum soaked raisins into it. Mix all of them gently. Let it cool down. 4. Chocolate sauce: I usually usse milk into it. Get a pot. Put sugar, cut dark chocolate and cocoa into it, then add milk slowly to the mixture, mix it well and let it boil. Its ready, leave it cool down, too. When all ingredients are cool, get a big bowl and lay all these down. Start with vanilla cream, then yellow and brown sponge cake cubes, again vanilla sauce… again and again the top of it should be cream. Put the bowl into the fridge for a night. When serve it, put chocolate sauce and whipped cream on the top.

Népszerű bejegyzések