Házi kenyér / Home made bread






Házi kenyér / Home made bread 

Kedves Látogatók! 

Megosztom veletek az egyik otthon készíthető kenyér receptjét, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.

Dear Visitors, 

I share my home-made bread recipe. It’s very easy, extremly delicious and you run out of it very quickly.

A recept 8 adagra / recipe for 8 pax
Hozzávalók/ Ingredients


50 dkg kenyérliszt / 500 gramme plain flour
2,5 dkg élesztő / 25 gramme yiest
1 teáskanál cukor / 1 teaspoon sugar
2,5dl kéz meleg langyos víz / 250 ml warm (but not hot) water
1 darab főtt burgonya / 1 medium potato
1 teáskanál só / 1 teaspoon salt
3 evőkanál extra szűz olaj / 3 tablespoons of extra virgin olive oil

Eszköz / tools : 1 darab kenyérforma / 1 baking tin 

Elkészítés/ method:

Egy kis tálkába az élesztőt felfuttatjuk 1 deciliter langyos vízbe a kiskanál cukorral. A kenyérhez a lisztet át kell szitálni + só+a megfőtt és kihűlt krumplit szitán átnyomva belekeverni + a langyos víz. Bedagasztani addig, amíg el nem válik az edény falától. A dagasztás befejezése előtt beleöntjük az olíva olajat. Pár percig még dagasztjuk, majd letakarjuk és hagyjuk kelni. (én rátettem a radiátorra). Amikor megkelt, akkor kiborítjuk a deszkára és átgyúrjuk (hogy a levegő kimenjen belőle). A kikent tepsibe beletesszük, letakarjuk és pihentetjük 10-15 percig (addig bemelegítjük a sütőt 200 C-ra). Pihentetés után lekenjük a tepsiben a tetejét langyos vízzel és bevágjuk két helyen. Megsütjük, amikor már piros a teteje akkor levehetjük 180 C-ra. A sütés végeztével kiborítjuk egy rácsra, és a tetejét megkenjük langyos vízzel. Hagyjuk kihűlni. Jó sütögetést!

First step: raise yiest in 100 ml warm water with sugar in it. Get a big bowl, put flour, salt warm water and jacket boiled and mashed potatoes into it. Knead it till it comes off from the wall of the bowl. Last step before you finish kneading, add olive oil, and knead it a couple of more minutes. Cover the bowl with a kitchen towel and put it in warm place and let the pastry raisen for at least an hour. When its ready, put it on a rolling sheet and knead it a couple of minutes. Get the baking tin and spread the inner side with oil. Put the pastry into it and leave for 15 minutes. During this time heat the oven for 200 C. Sprinkle the top with water and cut the top. Bake it approx an hour, When its ready get it out from the oven and put on a rail and let it cool. Sprinkle the top with water again. Javaslat / suggestion: Szerintem hetente kétszer biztosan kell majd sütni. You will need to bake it at least twice a weekJ

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések