Sushi

Kedves Látogatók! 


Megosztom veletek az egyik kedvenc sushi receptemet, ami nagyon egyszerűen készül és nagyon finom.

 Dear Visitors, I share one of my favourite sushi recipe. It can be prepare easily and sooo delicious.

A recept 4 adagra / recipe for 4 pax:


 Hozzávalók / Ingredients: 35 dkg sushi rizs / 350 gramme sushi rice 4 dl víz / 400 ml water 4 ek rizsecet / 4 tablespoons rice vinegar 2 ek nádcukor / 2 tablespoons cane sugar 25 dkg friss lazac / 250 gramme fresh salmon 1 db kígyóuborka / 1 cucumber 3x1 db kaliforniai paprika /zöld, piros, sárga/ 3*1 californian pepper (green, red, yellow) 1 db avokádó / 1 avocado só- bors ízlés szerint / salt, pepper on taste 1 teás kanál wasabi / 1 teaspoon wasabi 2 evőkanál édes gyömbér / 2 tablespoons sweet ginger 20 gramm kaviár / 20 gramme caviar 6 db nori lap / 6 Nori sheet

Elkészítés / Method: 


A rizst legalább 6-8-szor átmossuk, amíg már teljesen tiszta a mosóvíz. Ekkor egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nagyjából 5-6 dl). Az egészet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedve 12 percet pihentetjük. Az ecetet, a cukrot és a sót egy kis tálban összekeverjük, majd a kész rizshez keverjük - ettől lesz ragacsos. Az ecetes rizst átkanalazzuk egy nagyobb, lapos tányérra, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. A friss lazacot fél centi vékonyan felszeleteljük, a zöldségeket vékony csíkokra vágjuk. Már csak az összeállítás van hátra, ehhez szükségünk van néhány nori lapra (ázsiai boltokban, illetve nagyobb üzletláncokban beszerezhető), illetve egy sushi tekerő bambuszlapra. A nori lapot a bambusztekerőre fektetjük, és egyenletesen befedjük egy adag rizzsel - ehhez tanácsos bevizezni a kezünket, különben rátapad a rizs. Fontos, hogy a lap alsó, illetve felső szélén egy-egy 1,5-2 cm széles sávot szabadon hagyjunk, ez fogja ugyanis összetapasztani a tekercset. A rizsre fektetünk egy sornyi halfilét, majd tetszés szerinti zöldségeket. Amikor mindent rápakoltunk, óvatosan, ám szorosan elkezdjük feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushirúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda a bambuszlap ölelésében, hogy jól összeálljon. Hagyjuk 14 percet pihenni a rudakat. Vizezzünk be egy éles kést, és szeleteljük fel vele a sushit.

 First get the rice, and wash it 6-8 time, while the water will be clean. Put it into a pot and add water till it cover it (500-600 ml).Boil it, take it off from the gas, and leave it for 12 minutes. Get a small mug, put vinegar, salt and sugar into it, mix it well and pour it on the rice. Mix it and it makes the rice sticky. Get a big flat place, and cover it with the rice, so it will cool down quickly. Slice the salmon 0,5 cm thin slices, and the vegetables, too. After this preparation all what we’ve left is complete the ingredients. We need nori sheets and a bamboo sheet for rolling the sushi. Place nori sheet on bamboo sheet, cover nori with rice, recommended to water your hand before doing this, Important, to leave 1,5-2 cms uncovered, it will stick it together. Place salmon slices and vegetables on it. After it roll bamboo tightly, and when its rolled, press it some more times resulting a tight sushi rod. Leave it for 14 minutes. Water a sharp knife and slice sushi nicely.

 Megjegyzés / Additional info:


Én szoktam hozzá adni szójaszószt, de akár wasabit, vagy savanyított gyömbért is adhatunk hozzá. I usually serve some more soya sauce, wasabi and some pickeled ginger, too.

 Jó étvágyat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések